Trauma

Gestalt Trauma therapie

Trauma is perhaps the most avoided, ignored, denied, misunderstood and untreated cause of human suffering

 Vormen van trauma

Trauma kan op verschillende manieren in je leven voorkomen. Het kan zijn dat je vroegkinderlijk trauma hebt opgelopen door een nare jeugd, in een eenmalige schokkende gebeurtenis terecht bent gekomen (enkelvoudig trauma), maar het zou ook kunnen zijn dat je langdurig in een onveilige situatie (complex trauma) hebt verkeerd en hebt moeten overleven. 

De impact van trauma kan groot zijn. Je kunt last hebben van o.a. stress, piekeren, overmatig nadenken, angst, boosheid, prikkelbaarheid en slecht slapen. Cortisol, het stresshormoon, zal er in je lichaam voor zorgen dat je vaak 'op scherp' staat, zodat je potentieel gevaar kunt herkennen. 
Ook als het gevaar allang is geweken.

Juist in relaties kan het effect van trauma heel tastbaar zijn. Met je partner, je directe collega, je baas, je kinderen of met een opdrachtgever. Situaties die lijken op die bedreigende situatie van vroeger kunnen zorgen voor hetzelfde gevoel van onveiligheid, je triggeren. Vechten, vluchten, bevriezen of people pleasen kunnen het effect zijn. Het kan lijken alsof je steeds in hetzelfde verhaal terecht komt en dit kan, zonder trauma therapie, behoorlijk machteloos voelen.

Veiligheid door relationele grond
met Gestalttherapie

Het goede nieuws; er is een weg uit je 'oude' verhaal. Door met trauma therapie te vertragen en te verwerken wat er is gebeurd, zal er ruimte komen voor een nieuwe werkelijkheid.

Het is niet gek dat als je trauma kent, je met wantrouwen binnenstapt bij trauma therapie. Als je iets naars hebt meegemaakt is het logisch dat je niet alles en iedereen vertrouwd. Come as you are. 

Ik vind het belangrijk om betrouwbaar, sensitief en responsief te zijn. Daarom stem ik in mijn trauma therapie sessies constant mijn interventies en tempo op jou af en op wat er in het hier-en-nu gebeurd. Zodat jouw subjectieve manier van helen vorm kan krijgen. 


Belangrijk is dat we vanuit veiligheid een volgend stapje maken, maar nooit in het rood terechtkomen. Ik zorg ervoor dat je niet nog een keer door het trauma heengaat door erover te praten, maar dat jouw ervaring geleidelijk aan deel wordt van jouw verhaal. Als een ervaring die hoort bij jouw verleden in plaats van dat je overspoelt wordt elke keer als dit wordt aangeraakt. 


Het lichaam "weet" de weg naar wat er geheeld wil worden; luisteren naar fysieke uitingen/ klachten is daarbij soms lastig omdat het je herinnerd aan de pijn en de onveiligheid dus is de neiging er liever bij weg te blijven. 


Mijn ervaring met trauma therapie is dat als je met aandacht en zorg thuisbrengt wat het lichaam zegt, je ook een fysieke en emotionele opluchting/verschuiving zult voelen. 


Beetje bij beetje zal er ruimte gaan ontstaan. 


Trauma therapie Amsterdam
Share by: