Angst & paniek

Angst & Paniek

Angst is een slechte raadgever wordt vaak gezegd. Maar is dat wel zo?

Wat mij betreft niet, angst geeft namelijk een belangrijk signaal dat er gevaar dreigt.

Op enig punt in je leven was dit heel effectief; ren weg, maak jezelf klein, doe alsof je niet bestaat, vecht, schuil, bevries! Wat het ook was, het was nodig. Je kunt hier flink last van ervaren, ook als het gevaar inmiddels is geweken. Veel piekeren, niet kunnen slapen, niet goed kunnen voelen tot aan meer acute verlammende paniek, zijn wat voorbeelden hiervan die ik tegenkom in mijn praktijk.

Angst kan je keuzes beïnvloeden

Angst is een basis emotie, we voelen het elke dag in meer of mindere mate, veel hiervan hebben we waarschijnlijk niet eens echt door. Een beetje bang, schrik, is voor veel mensen geen noemenswaardigheid. Maar voor mensen die veel angst en paniek voelen, zullen dikwijls terechtkomen in een ervaring alsof ze ineens geen grond meer voelen onder de voeten. Het kan erg frustrerend en eng zijn om met angst te moeten leven. Je wilt je ontwikkelen, erop uit trekken, doen wat je wilt doen. Voor mensen met angst is dit geen vanzelfsprekendheid en kan zelfs ervoor zorgen dat je je neerslachtig gaat voelen en je misschien wel steeds meer aan het buitenleven gaat onttrekken. Met sociale isolatie als gevolg. 

Loose your mind and come to your senses

Als je veel angst of paniek ervaart, is de eerste logische tactiek om er veel over na te gaan denken. Alsof je een rationeel antwoord kunt vinden op een heel heftig gevoel, pieker je je suf op het vraagstuk wat je voor je hebt. Hoe meer je nadenkt, hoe meer ijl je in je hoofd zult worden. En hoe meer je vraagstuk troebel lijkt te worden. Het kan ingewikkeld zijn dit te doorbreken, maar de oplossing komt vaak vanuit je lichaam. Hoe meer focus je kunt krijgen op hoe je lichaam voelt in het hier-en-nu, hoe beter het gaat lukken om tot rust te komen en te reguleren.
Share by: