Gestalttherapie

Gestalttherapeut Amsterdam

Wat gebeurt er in het hier-en-nu tussen jou en de ander? Gestalt awareness brengt nieuwe perspectieven.

1 Ervaringsgericht & Relationeel

Als gestalttherapeut beoefen ik ervaringsgerichte, relationele therapie waarbij we samen kijken naar wat er in het hier-en-nu gebeurt, tussen jou en de ander (en; jou en mij).


Door hierbij stil te staan kun je inzicht krijgen over je patronen, je gaat merken waar je vastloopt en je leert hoe je meer keuze kunt krijgen over hoe je doet-wat-je-doet.


Soms kan het probleem dat je ervaart zijn oorsprong in het verleden hebben. In dat geval help ik je als gestalttherapeut om je ervaringen te duiden zodat deze situatie rond komt en in het rijtje komt van geïntegreerde ervaringen.



2 Lichaamsgericht

Fysieke en psychische pijn hebben altijd een gedeelde herkomst. Daarom stel ik weleens dat je niet je lichaam 'hebt' maar bent.


Jouw lichaam weet vaak precies wat er moet gebeuren. Als je ergens last van hebt, pijn voelt, is dat een signaal.


Door te focussen op deze pijn of klacht kunnen we duiden wat je 'diep van binnen' al weet en kan je richting bepalen. Vaak onbewuste of verborgen verlangens en gevoelens krijgen weer een plek.


Ik geloof sterk in de zelfregulerende en zelfhelende capaciteiten van het lichaam. Veel van mijn lichaamsgerichte werk gaat over het intunen op onze lichamelijke signalen en hier samen betekenis aan geven.


gestalttherapeut Amsterdam oud zuid
gestalttherapeute Amsterdam oud zuid Vondelpark

 3 Awareness, gewaar-zijn

Een ander belangrijk element van Gestalt is dat de mens altijd begrepen moet worden in wisselwerking met diens omgeving.


Je probleem staat nooit op zichzelf maar 'leeft' altijd in wisselwerking met je omgeving (partner/gezin/werk/maatschappelijk)


Bewust zijn van wat er in mij gebeurt, welke interacties triggeren mij? En wat doet het met het contact met de ander, is een groot doel van Gestalttherapie. Awareness gaat verder dan begrijpen of beseffen, het is erop gericht om meer vrijheid te vinden in je relaties.

Een diagram van een cyclus van zelf en omgeving

4 Existentiële vragen

Afgeleid van de existentialistische filosoof Heidegger, richt ik me op het concept van dasein; wat in feite betekent: er zijn.


Hoe kunnen we hier zijn, in deze wereld die ons omringt en beïnvloedt? We kunnen niet los worden gezien van de wereld waarin we leven. Hoe kunnen we ons leven dragen? Dit is een algemeen deel van mijn houding, maar meer specifieke existentiële thema's kunnen ook een onderwerp zijn om te onderzoeken.


Existentiële thema's kunnen zijn;

  • Leven & dood thema's (waarom leef ik? wat geeft mij betekenis?)
  • In het hier en nu zijn (waarom voel ik me aangetrokken tot het verleden of de toekomst)
  • Existentiële angst/ existentiële crisis (ik zit vast/ dit leven is niet wat ik wil dat het is)
  • Een verantwoordelijk mens zijn. (Ik neem verantwoordelijkheid voor wat ik doe)
  • Je ware zelf zijn (Ik ben mijn authentieke zelf)
  • Schaduwwerk (Wat dwingt me om alleen een bepaald deel van mezelf te laten zien? Welk deel kan niemand ooit zien en hoe beïnvloedt dat mijn leven?)



Ok, ik ben geïnteresseerd. En nu?

Tijdens een eerste gesprek met mij als gestalttherapeut is het allerbelangrijkste punt dat jij kunt ontdekken of je een goed gevoel bij mij hebt. Heb je dat niet? Geen probleem, ik ben blij om je door te verwijzen naar een collega die misschien beter past.


Ook vind ik het belangrijk wat te horen welke problemen je ervaart en ik zal eerlijk met je zijn of ik kan bieden wat je nodig hebt.


Zo niet, kan ik je helpen navigeren naar een meer passende hulp. Wel zo eerlijk. Jouw proces staat voorop.


Maak afspraak
Share by: